Τελευταία Νέα:
Advertisement

Αρχική » , » NISSAN & ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΟΔΗΓΗΣΗ

NISSAN & ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΟΔΗΓΗΣΗ

Αναρτήθηκε από enkinisi στις 5 Νοεμβρίου 2015 | 11:07

Ένα ειδικά διασκευασμένο Leaf, αποτελεί την βάση
για την εξέλιξη της τεχνολογίας της αυτόνομης οδήγησης
Το   -βασισμένο στο Leaf-   πρωτότυπο με την ονομασία Nissan Intelligent Driving, κινήθηκε για 14 χιλιόμετρα στην πρωινή κίνηση του Τόκιο απροβλημάτιστα, δίνοντας ένα ξεκάθαρο στίγμα της τεχνολογίας που αναλαμβάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου από τον οδηγό. Ο μηχανικός που βρισκόταν στο αυτοκίνητο χρειάστηκε να πάρει τον έλεγχο μονάχα μία φορά, κατά την διάρκεια μίας στροφής αριστερά σε μία διασταύρωση στην οποία δεν υπήρχε η απαραίτητη διαγράμμιση που μπορούσε να ακολουθήσει το όχημα. Σε παρόμοιες περιπτώσεις, το αυτοκίνητο θα μετακινηθεί προς τα δεξιά καθώς αναζητά την ιδανική γραμμή τοποθέτησης. Ο μηχανικός διόρθωσε το λάθος και στο επόμενο δευτερόλεπτο το αυτοκίνητο ξαναβρήκε την  -αυτόνομη-  πορεία του την οποία η Nissan αποκαλεί Piloted Drive.

Τα   -πανάκριβα-  πρωτότυπα κινούνται πλέον στους δρόμους του Τόκιο
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του τμήματος αυτόνομης οδήγησης της Nissan, ο οδηγός πρέπει να είναι έτοιμος και σε θέση να αναμιχθεί ανά πάσα στιγμή. Αυτή είναι και μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις αφού το σύστημα   -ακόμα και σε αυτό το πρώιμο στάδιο εξέλιξης-  λειτουργεί τόσο φυσικά και αξιόπιστα ώστε ο οδηγός να εφησυχάζει. Η Nissan πραγματοποίησε δοκιμές με δημοσιογράφους σύμφωνα με τους οποίους το αυτοκίνητο κινήθηκε ανεμπόδιστα στις διασταυρώσεις και χειρίσθηκε πολύ καλά τις αλλαγές λωρίδας στον αυτοκινητόδρομο στο σύνολο της  -διάρκειας 40 λεπτών-   μετακίνησης. Εντύπωση προκαλεί η υπολογιστική δύναμη που απαιτείται για τον έλεγχο του οχήματος, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε τον χώρο που καταλαμβάνει το hardware. Έκπληξη δεν πρέπει να αποτελεί ούτε το γεγονός πως το κόστος κατασκευής του εν λόγω οχήματος αγγίζει το $1 εκατομμύριο..

Η υπολογιστική δύναμη που απαιτείται για την αυτόνομη μετακίνηση,
γεμίζει τον χώρο αποσκευών
Το αυτοκίνητο είναι ένα από τα συνολικά τρία που δοκιμάζονται στην Ιαπωνία. Είναι εξοπλισμένο με ραντάρ, σκάνερ, 12(!) κάμερες και εξελιγμένα υπολογιστικά συστήματα. Οι μηχανικοί εκτιμούν πως όταν η τεχνολογία βρει τον δρόμο της στην γραμμή παραγωγής θα απαιτείται μόνο ένα κλάσμα του διαθέσιμου χώρου που χρειάζεται σήμερα. Η Nissan συνεργάζεται με την Nvidia και την Advanced Scientific Concepts, αμφότερες στην Καλιφόρνια και την Ισραηλινή Mobileye. Τα πρωτότυπα βρίσκονται στον δρόμο τους τελευταίους τρεις μήνες έχοντας ολοκληρώσει σχεδόν 1000 χιλιόμετρα. Αναμένεται να ξεκινήσουν δοκιμές τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Καίτοι αισιόδοξοι αναφορικά με την εξέλιξη του προγράμματος, οι μηχανικοί παραμένουν ρεαλιστές όσον αφορά το λανσάρισμα της τεχνολογίας. Αναμένουν μία αργή αλλά σταθερή αποδοχή από τους καταναλωτές, καθώς ο δυνητικός αγοραστής θα ξεκινήσει να καταλαβαίνει την αυτόνομη οδήγηση μόλις την δει στον δρόμο.

Πρόκειται για μία αργή διαδικασία, βήμα-βήμα.

Του Γιάννη Τσακίρη
Μοιράσου αυτό το άρθρο :
 

Copyright © 2013 - © 2016 ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ - All Rights Reserved
Mε την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος
..